Campings aan de Kust van Belgie – Zwemmen in zee

Van plan om deze zomer te kamperen aan de Belgische kust of op deze locatie een huisje te huren? Een van jouw redenen om naar de Belgische kust af te reizen is dan waarschijnlijk het strand en de zee.

Alhoewel het op elk moment van het jaar geen probleem is om over het strand te wandelen of op het strand te liggen, kleven er meer limitaties aan het zwemmen in de zee. Dit is namelijk in Belgiƫ alleen toegestaan op bepaalde maanden in het jaar en enkel in bepaalde gebieden.

Campings Belgie Kust

Zwemmen in zee kan gevaarlijk zijn

Waarom wordt zwemmen in zee op veel momenten in het jaar verboden? Dit heeft te maken met veiligheid. De oceaan is meedogenloos en de Noordzee is een verlengde van de oceaan. Alhoewel het er in de Noordzee minder heftig aan toe gaat, is het belangrijk om de kracht van de zee niet te onderschatten!

Je kunt dan ook wel stellen dat zwemmen in zee anders is dan zwemmen in een zwembad. Voor veel mensen is dit juist een van de charmes maar het is belangrijk om rekening te houden met de gevaren.

Vooral wanneer je met kinderen in de zee gaat zwemmen, is het belangrijk om de kids nauwlettend in de gaten te houden. Sterke stromingen van het zeewater en geen kennis van getijden (eb en vloed) betekent dat kinderen zich niet uit een gevaarlijke situatie manoeuvreren met alle gevolgen vandien.

Daarnaast kan het, zeker in het begin van het seizoen, nog behoorlijk koud zijn in het zeewater. Vooral met kinderen is het dan oppassen geblazen omdat zij onderkoeld kunnen raken. Op dat moment wordt het zwemmen en boven water blijven steeds moeilijker.

Zwemmen in de zee alleen mogelijk onder toezicht

Vanwege de potentiƫle dreiging van zwemmen in de zee is het enkel mogelijk om hier te zwemmen zodra er toezichthouders zijn. Deze zitten hoog in een toren en houden overzicht zodat wanneer iemand in gevaar komt er snel en kordaat gereageerd kan worden. Wanneer iemand in de problemen komt, wordt een reddingsteam ingezet.

Het is dan ook alleen mogelijk om te zwemmen in gebieden waar toezichthouders aanwezig zijn en alleen wanneer er genoeg reddingspersoneel aanwezig is.

Zwemmen in zee blijft unieke ervaring

Onlangs alle veiligheidsreglementen blijft zwemmen in zee een unieke ervaring en een van de redenen om een huisje aan de Belgische kust te huren of op deze locatie een tentje neer te zetten.

Vanwege de kleine afstand tot de zee hebben zelfs populaire en luxe bungalow- en campingterreinen als Kustpark Strand Westende en Camping Nieuwpoort geen zwembad op hun terrein. Voor vele is het zwemmen op het strand namelijk veel leuker. Je kunt naast heerlijk pootjebaden in de zee namelijk ook lekker surfen of wakeboarden, een zandkasteel bouwen en nog veel meer.

Zorg er dus voor dat, als je dit alles voor jezelf wilt ervaren, je dan ook in het juiste seizoen gaat kamperen aan de Belgische kust. De dagen dat het strand geopend wordt voor zwemmen wordt altijd van te voren aangekondigd in het nieuws en loopt meestal van eind mei/begin juni tot aan medio/eind augustus.