Beste kampeerbestemmingen in Nederland: editie 2015

Voor een fantastische kampeervakantie hoeft u niet ver te te reizen. Nederland mag dan een klein land zijn, maar het is ook een land vol fantastische kampeerplaatsen. Of u nu van een ontspannen kampeervakantie wilt genieten of liever actief bezig bent, liever de natuur in gaat of de stad wilt verkennen, Nederland heeft iedere kampeerliefhebber iets te bieden. Maar wat zijn nu echt de beste kampeerbestemmingen in Nederland? Daar vindt u in dit artikel een antwoord op.

We hebben onze favoriete bestemmingen geselecteerd op basis van de volgende criteria:

  • Locatie
  • Cultuur
  • Belevenis

Er zijn daarnaast enkele andere richtlijnen waar we ons aan gehouden hebben, om tot een zo gevarieerd mogelijke top vijf te komen. Zo kan iedere provincie maximaal één keer in de lijst voorkomen en hebben we ons gelimiteerd tot drie bestemmingen aan de kust – het Nederlandse binnenland heeft ontzettend veel moois te bieden en daar willen we in dit artikel extra aandacht aan besteden.

Tot slot realiseren we ons terdege dat niet iedereen het met onze top vijf eens zal zijn. Dat geeft helemaal niets – integendeel. We horen graag van u welke kampeerbestemmingen in uw top vijf staan!

De Veluwe, niet te verwarren met Nationaal Park De Hoge Veluwe, is het grootste natuurgebied van Nederland. Het bos- en heiderijke gebied beslaat een groot deel van Gelderland en is rijk aan wild, zoals herten en wilde zwijnen. Kamperen in de Veluwe betekent een kampeervakantie dicht bij de natuur, ver weg van het gehaaste stadsleven. Ook voor de sportieve kampeerder is er op de Veluwe genoeg te beleven. Fietsen, hardlopen en bootcampen midden in de natuur – de Veluwe heeft het!

Prachtige natuur

Het zuidelijkste stukje kust van Nederland is misschien ook wel het mooiste kustgebied van ons land. Zeeuws Vlaanderen is nog relatief onontdekt door het massatoerisme en is daardoor ideaal voor de kampeerder die op zoek is naar rust en stilte. De stranden van Zeeuws Vlaanderen worden al jaren achtereen gekozen tot de schoonste stranden van Nederland en ook op culinair (mosselen, iemand?) gebied heeft dit stukje Zeeland veel te bieden.

Iedereen is eigenlijk wel bekend met de geneugten van Zuid Limburg, maar het noorden van de zuidelijkste provincie van Nederland wordt vaak vergeten. Onterecht! In Noord Limburg kan men nog echt bourgondisch genieten, vooral in het aspergeseizoen, in gezellige en bruisende dorpjes elk met hun eigen unieke karakter. Maar het is net zo goed mogelijk om heerlijk te onthaasten in de bossen en heide van Nationaal Park De Groote Peel of Nationaal Park De Maasduinen.

De kleinste gemeente van Nederland – Schiermonnikoog telt iets meer dan 900 inwoners – heeft kampeerders veel te bieden. Uitwaaien op het strand, kite- of windsurfen op zee of wandelen door de duinen, Schiermonnik heeft het allemaal – en meer. Schiermonnikoog is een van de weinige Waddeneilanden waar nog ongestoord in de duinen, met uitzicht op het strand en de zee, gekampeerd kan worden.

Rust en stilte op dit eiland

We sluiten onze top vijf kampeerbestemmingen af met Twente. Dit oostelijke stukje van Nederland kenmerkt zich door fantastische natuur en rijke geschiedenis die teruggaat tot in de vroege middeleeuwen. Twente is een ideale bestemming voor de cultureel onderlegde kampeerders onder ons. In de zomer zijn het Stiftfestival en Fields of Joy echte aanraders, maar ook de kasteeltuinen van bijvoorbeeld Twickel of Warmelo zijn zeker een bezoek waard. En de voetballiefhebber moet natuurlijk de derby tussen FC Twente en Heracles Almelo niet vergeten!