Kamperen in Nederland aan de Nederlandse kust

Niet alleen de Belgische kust is de ideale plek om uit te waaien. Ook Nederland beschikt over een uitgestrekte kustlijn met duinen, badplaatsen en zandstranden. Zowel beide kuststreken worden heerlijk afgekoeld door de zilte zeewind die vanuit de Noordzee landinwaarts trekt.

Niets voor niets is de Nederlandse kust dan ook een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in het land. Toeristen verblijven niet alleen in de luxe strandhotels die populaire badplaatsen als Zandvoort en Scheveningen rijk zijn. Ook de vele campings aan de Nederlandse kust blijven razendpopulair en dat is goed te begrijpen ook.

kamperen aan de nederlandse kust

Voordelen van aan de kust kamperen in Nederland

Kamperen aan de kust heeft een aantal unieke voordelen ten opzichte van het kamperen elders in het land. Je bent uiteraard dicht in het buurt van het strand en de zee, maar dat is niet alles.

Allereerst zijn de temperaturen aan de Nederlandse kust gematigder dan landinwaarts. In de zomer worden de warme temperaturen deels beteugeld door de koude zeewind terwijl in de winter de kust deels opgewarmd wordt door de warme waterstromen uit het zuiden. Voor kampeerders die niet van extreme hitte of kou houden, is de Nederlandse kust dan ook beter geschikt dan landinwaarts.

Ten tweede zijn niet alleen het strand en de badplaatsen de moeite waard om te bezoeken. De Nederlandse polders worden beschermd tegen overstromingen door een indrukwekkende duinenrij die van noord naar zuid loopt. De gebieden die de Nederlandse duinen doorkruizen vormen weer unieke, aparte natuurgebieden met hun eigen flora en fauna. Een voorbeeld van eem campingpark tenmidden in zo’n bijzonder natuurgebied is Park Noordwijkse Duinen.

Tot slot is er enorm veel keuzemogelijkheid om te kamperen aan de Nederlandse kust omdat de locatie erg gewild is. Met name in de provincie Zeeland is het aanbod enorm. Je kunt kiezen van kleine grasveldjes met slechts een WC hok of uit meer luxe accommodaties waarin alles voor je geregeld wordt (voorbeeld: Camping Parc du Soleil).

Conclusie

Als je graag de Belgische kust bezoekt, of het nu is om te kamperen of om de vele interessante badplaatsen te bezoeken, dan is het een leuk idee om dit jaar jouw strandvakantie af te wisselen door naar de Nederlandse kust in plaats van de Vlaamse kust te gaan.

Overigens kun je, als je geen fan bent van zandstranden, als alternatief ook een camping gelegen aan een meer of rivier boeken. Je hebt in dat geval veel van dezelfde voordelen, zoals lekker kunnen zwemmen in natuurschoon water, zonder een zandstrand en de koude lucht vanuit de Noordzee.

Campings aan de Kust van Belgie – Zwemmen in zee

Van plan om deze zomer te kamperen aan de Belgische kust of op deze locatie een huisje te huren? Een van jouw redenen om naar de Belgische kust af te reizen is dan waarschijnlijk het strand en de zee.

Alhoewel het op elk moment van het jaar geen probleem is om over het strand te wandelen of op het strand te liggen, kleven er meer limitaties aan het zwemmen in de zee. Dit is namelijk in België alleen toegestaan op bepaalde maanden in het jaar en enkel in bepaalde gebieden.

Campings Belgie Kust

Zwemmen in zee kan gevaarlijk zijn

Waarom wordt zwemmen in zee op veel momenten in het jaar verboden? Dit heeft te maken met veiligheid. De oceaan is meedogenloos en de Noordzee is een verlengde van de oceaan. Alhoewel het er in de Noordzee minder heftig aan toe gaat, is het belangrijk om de kracht van de zee niet te onderschatten!

Je kunt dan ook wel stellen dat zwemmen in zee anders is dan zwemmen in een zwembad. Voor veel mensen is dit juist een van de charmes maar het is belangrijk om rekening te houden met de gevaren.

Vooral wanneer je met kinderen in de zee gaat zwemmen, is het belangrijk om de kids nauwlettend in de gaten te houden. Sterke stromingen van het zeewater en geen kennis van getijden (eb en vloed) betekent dat kinderen zich niet uit een gevaarlijke situatie manoeuvreren met alle gevolgen vandien.

Daarnaast kan het, zeker in het begin van het seizoen, nog behoorlijk koud zijn in het zeewater. Vooral met kinderen is het dan oppassen geblazen omdat zij onderkoeld kunnen raken. Op dat moment wordt het zwemmen en boven water blijven steeds moeilijker.

Zwemmen in de zee alleen mogelijk onder toezicht

Vanwege de potentiële dreiging van zwemmen in de zee is het enkel mogelijk om hier te zwemmen zodra er toezichthouders zijn. Deze zitten hoog in een toren en houden overzicht zodat wanneer iemand in gevaar komt er snel en kordaat gereageerd kan worden. Wanneer iemand in de problemen komt, wordt een reddingsteam ingezet.

Het is dan ook alleen mogelijk om te zwemmen in gebieden waar toezichthouders aanwezig zijn en alleen wanneer er genoeg reddingspersoneel aanwezig is.

Zwemmen in zee blijft unieke ervaring

Onlangs alle veiligheidsreglementen blijft zwemmen in zee een unieke ervaring en een van de redenen om een huisje aan de Belgische kust te huren of op deze locatie een tentje neer te zetten.

Vanwege de kleine afstand tot de zee hebben zelfs populaire en luxe bungalow- en campingterreinen als Kustpark Strand Westende en Camping Nieuwpoort geen zwembad op hun terrein. Voor vele is het zwemmen op het strand namelijk veel leuker. Je kunt naast heerlijk pootjebaden in de zee namelijk ook lekker surfen of wakeboarden, een zandkasteel bouwen en nog veel meer.

Zorg er dus voor dat, als je dit alles voor jezelf wilt ervaren, je dan ook in het juiste seizoen gaat kamperen aan de Belgische kust. De dagen dat het strand geopend wordt voor zwemmen wordt altijd van te voren aangekondigd in het nieuws en loopt meestal van eind mei/begin juni tot aan medio/eind augustus.

Kamperen Ardennen combineren met survivaltocht

Wanneer men denkt aan de Ardennen, dan zal het volgen van een survivalparcours een van de dingen zijn die als eerste in hun gedachten opkomt. Het ruwe, heuvelachtige landschap van de Belgische Ardennen leent zich uitstekend voor het houden van een survivaltocht.

Kamperen in de Ardennen en survivallen valt prima met elkaar te combineren. Je tentje staat namelijk midden in de omgeving waar een survivaltocht gehouden kan worden. Aan jou de keuze om de precieze tocht uit te stippelen.

Waar bestaat een survivalparcours zoal uit?

Waar een survivaltocht uit bestaat, ligt aan de organisatie die de tocht organiseert of, in het geval dat jij en je groep zelf het parcours aanlegt, aan jezelf.

Er zijn in de Belgische Ardennen verschillende sportieve activiteiten te doen die je kunt toevoegen aan je survivalparcours. Het ligt er dan ook een beetje aan of je van het parcours simpelweg een aaneenschakeling van sportieve activiteiten wilt maken of wilt nabootsen hoe men vroeger moest overleven.

In het eerste geval heb je veel keuze. Je kunt in de Belgische Ardennen onder andere mountainbiken, kanovaren, hiken, paardrijden, quad rijden, paintballen, het volgen van een hindernisbaan en afdalen van een tokkelbaan.

Voor een aantal van deze zaken zul je rekening moeten houden dat je van te voren dient te reserveren. Je survivalparcours wordt in dat geval dan ook meer een weekendje sportief zijn, maar dat mag de pret niet drukken, toch?

Na een lange dag lekker uitrusten in je tentje

Een van de voordelen van het combineren van survivallen kamperen Ardennen is het feit dat je na een lange dag weer terug naar je tentje kunt, welke in dit geval niet op een al te lange afstand bevindt van het survivalparcours.

Dit scheelt niet alleen hoop heen en weer gereis maar past ook geheel in de stijl van het survivallen. Als je echt wilt survivallen in de breedste zin van het woord, dan kun je er voor kiezen voor wildkamperen in plaats van kamperen op een prachtig verzorgde camping in de Ardennen. Er valt echter wel wat voor te zeggen dat je na een weekend jezelf afbeulen een volledig verzorgde camping met alle nodige faciliteiten verdient.

In de Belgische Ardennen vind je campings in allerlei verschillende soorten en maten te vinden. Zo vindt je de basiscampings met weinig voorzieningen, ideaal voor back-to-basics survivallen maar ook de luxe campings met zwembad, supermarkt en uitgebreide sanitaire voorzieningen. Aan jou de keuze wat je beter vindt passen bij jouw weekendje weg.

Korting op camping Belgische Ardennen in het laagseizoen met ACSI CampingCard

Eén van de redenen om te kamperen is het feit dat kamperen over het algemeen vriendelijk is voor het budget. En alhoewel campings over steeds meer luxe beschikken en daarom ook hogere prijzen hanteren, is het nog altijd een goedkopere (en meer avontuurlijke) overnachting dan een hotel.

Mocht je de kosten voor het kamperen te veel vinden, zelfs in het laagseizoen, dan is er een oplossing: de ACSI CampingCard.

Betaal minder met de ACSI CampingCard

Net als vele andere passen is de ACSI CampingCard een kaart waarmee je op vertoon minder hoeft te betalen voor een overnachting, mits de camping in kwestie natuurlijk deze kaart accepteert.

In totaal zijn er meer dan 2.500 campings in 20 verschillende landen in Europa, waaronder die deze kaart accepteren. Voor al deze campings geldt dat je op vertoon van jouw ACSI CampingCard minder kwijt bent voor een overnachting dan het laagst mogelijke tarief in het laagseizoen.

De korting kan oplopen tot maximaal 50%. Je betaalt namelijk slechts één van de volgende vier tarieven: 12 euro per persoon, per nacht; 14 euro p.p., p.n; 16 p.p., p.n of 18 p.p., p.n. Daarnaast zijn er zelfs campings waarbij je voor slechts 10 euro per persoon, per nacht kunt overnachten.

Wat kost de ACSI CampingCard?

Om te bepalen of de ACSI CampingCard de moeite waard is, zul je natuurlijk moeten weten hoeveel de kaart zelf kost. Als je niet lid bent van ACSI, betaal je eenmalig € 14,95 voor een jaar lang gebruik van de ACSI CampingCard.

Je kunt ook een doorlopend abonnement op de ACSI CampingCard nemen. Je betaalt dan slechts € 10,95 per jaar. Daarnaast betalen ACSI leden voor beide keuzes € 1,- minder.

Tot slot krijg je de ACSI CampingCard gratis wanneer je een ACSI Camping gids aanschaft.

Goedkoper Kamperen met ACSI

Conclusie

Als je van plan bent om te kamperen in de Belgische Ardennen, dan is het handig om te weten dat je ook bij een aantal campings Belgische Ardennen gebruikt kunt maken van de ACSI CampingCard. Niet alleen de budget campings doen mee met de actie maar ook een aantal hoogstaande campings in de Ardennen zoals Camping De Chênefleur, Camping Parc La Clusure en Camping Bertrix.

Op zoek naar een kindvriendelijke camping Belgie

Van plan om dit jaar te kamperen in België met de hele familie en nog niet besloten op welke camping je gaat staan? Dan is het een goed idee om een aantal zaken in overweging te nemen.

Als je met je gezinnetje of zelfs de hele familie gaat kamperen, dan zullen hier vast en zeker ook een aantal kinderen bij zijn. Alhoewel het slapen in een tentje voor de eerste keer nog reuze spannend is, zullen kinderen zich sneller vervelen dan volwassenen. Daarnaast kun je niet zomaar op pad gaan zonder de kinderen mee te nemen.

De oplossing is het zoeken naar een kindvriendelijke camping Belgie. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Camping Kindvriendelijk bij onze Zuiderburen

Waar moet je opletten tijdens jouw zoektocht?

Wanneer je een campinggids openslaat of een zoektocht op internet vindt, zul je merken dat bijna iedere camping Belgie aangeduid wordt met kindvriendelijk. De mate waarin deze campings en parken kindvriendelijk zijn, verschilt echter nogal.

Allereest moet accommodatie die het desbetreffende park of desbetreffende camping aanbiedt bedacht zijn op kinderen. In het geval van het meenemen van je eigen tent, heb je dit voor een groot deel zelf in de handen. Op dit vlak gaat het bij de meeste Belgische campings nog wel goed.

Ten tweede is het heel belangrijk wat er precies op het terrein aanwezig is. In het geval van een kampeervakantie met kinderen zul je namelijk automatisch meer tijd spenderen op het terrein zelf en dan is het natuurlijk erg belangrijk dat er genoeg te doen is.

In het geval van een groep die uit veel kinderen bestaat zijn zaken als een zwembad (het liefst met een apart kleuterbad), een speeltuin, een animeerteam of andere recreatiemogelijkheden aangeboden door het park of camping erg belangrijk.

Niet alleen hebben de kids genoeg manieren om zich te vermaken maar bij de betere campings en parken kun je je kinderen tijdelijk bij een ervaren team van oppassers laten.

Daarnaast is het, zeker in het geval van kleine kinderen, belangrijk dat er op het terrein een supermarkt bevindt welke naast eten en drinken ook EHBO spullen verkoopt en de aanwezigheid van een restaurant is ook geen overbodig luxe.

Locatie speelt ook een grote rol

De locatie van een camping of park speelt ook een grote rol als je met kinderen gaat kamperen. Het kiezen van een geschikte locatie voor een kampeervakantie is van twee zaken afhankelijk.

Ten eerste zul je moeten kijken wat er allemaal in de omgeving te doen is. Zijn er veel attracties in de nabije omgeving die voor kinderen geschikt zijn, zoals Plopsaland of een ander attractie park?

Ten tweede zul je moeten nagaan of de omgeving zich leent voor leuke uitjes met de kinderen. Een recreatieplas of een klein strandje zijn ideaal voor een dagje weg met de kinderen. Aan de andere kant is een lange wandeltocht door de Ardennen minder voor kinderen geschikt.

Je kunt er echter van uitgaan dat de meeste grote campings en parken een veilige keuze zijn op het gebied van kindvriendelijkheid. Deze campings en parken bevinden zich dan ook vaak in populaire locaties met in de nabije omgeving veel dingen om te doen.